1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Muren bär spår efter Karl XII

Intresset för vår historia har ökat. Efter två utsålda föreläsningar med Marcus Bernhardsson är det dags för en tredje. Denna gång handlar det om Karl XII:s kopplingar till Karlshamn.
Muren finns kvar till det hus där Karl XII bodde i innan han lämnade Karlshamn för att ge sig ut i strid på 1700-talet. Det kommer Magnus Palmberg och Marcus Bernhardsson att berätta om kungens koppling till staden.
Foto: Viktoria Nimlin

Vid två historiska föreläsningar om Blekinges roll under den svenska stormaktstiden har besökare tvingats lämna lokalen för att det har varit fullsatt. Men den 24 april är det dags igen. Då ska Marcus Bernhardsson berätta om kungen som hade kopplingar till Karlshamn under Castellanernas historiska kafé.

– Han bodde en natt i Karlshamn, natten mellan den 30 september och 1 oktober 1700, innan han gav sig ut i krig, berättar Marcus Bernhardsson.

Natten tillbringade kungen på Lotsgatan 1. Huset som stod där under kungens övernattning revs 1907, men en del av muren finns kvar. Virket användes till ett husbygge i Vägga där det sedan stod kvar till 1960-talet.

Anledningen att kungen valde Karlshamn är troligen läget. Från fastigheten gick de bästa bryggan gick rakt ut i hamnen med närhet till Europa.

Vid föreläsningen på Lokstallarna säljs biljetterna i förväg, hos de båda bokhandlarna, och om det blir någon biljett kvar kan de köpas på plats.