1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kräver ändring av tomtgränsen för nya Saltsjöbaden

Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddet för de nya byggnaderna på Saltsjöbaden. Men inte för hela tomten och därför måste nya tomtgränser dras.
Länsstyrelsen beviljar inte strandskyddsdispens för tomten runt Saltsjöbaden och går därmed emot politikerna i byggnadsnämnden. Däremot ger de strandskyddsdispens för husen.
Foto: LENA EHRING

Nu har länsstyrelsen gjort sin överprövning av strandskyddsdispensen som byggnadsnämnden godkände för nya Saltsjöbaden i slutet av maj. De anser att det är rätt att ge strandskyddsdispens för de nya byggnaderna, både kultur- och besökshuset och sidoateljén. Men bara för husen. Inte för hela tomten.

Genom att inte bevilja strandskydd för tomten får allmänheten fortsatt tillgång till området, precis som tidigare. Byggnadsnämndens tidigare tomtavgränsning på runt 5 600 kvadratmeter upphävs och en ny tomtavgränsning måste göras.

– Ingvar Backhamre sökte dispens för hela tomten och vi, Stiftelsen Oskar Lundgrens Väggafonder, har sökt strandskyddsdispens för staketet. Beslutet om staketet har inte kommit ännu, men vi kan ju gissa vad utslaget blir när de inte beviljar dispens för tomten, säger Per-Ola Mattsson, ordförande i stiftelsen.