Klart börja arbetet med bostäder på Sternö

Nu kan arbetet med detaljplanen för nya bostäder på Sternö börja.
Det har fullmäktige beslutat.
Men politikerna var inte eniga.
Sverigedemokraterna tvingade under fullmäktige på måndagskvällen fram en sluten omröstning om vem som skulle vara andra vice ordförande i valnämnden. Björn Tenland Nurhadi (SD) och Annika Westerlund (S) var rösträknare medan kanslichef Erik Bergman prickade av de röstande, här Jan Bremberg (S). Det blev Claes Mårlind (M) som fick posten och inte Margaretha Lennarthsson (SD) med siffrorna 41 mot 9.
Foto: Peter Nyberg

Först ut i debatten om det framtida arbetet för att skapa bostäder på Sternö var Görgen Lennarthsson (SD). Han ville prioritera arbetat med att förnya gamla detaljplaner och nämnde Mörrum som exempel. Därför ville han lägga förslaget om att starta arbetet med detaljplanen på Sternö till handlingarna.

– Man ska ändra prioriteringen när det gäller detaljplanerna. Jag yrkar avslag, säger han.

Liberalen Bodil Frigren-Ericsson yrkade på återremiss, vilket hon även hade gjort i kommunstyrelsen. Hon betonade att hon stödde kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) när han underströk vikten av att skapa nya, attraktiva bostäder i kommunen. Detta för att locka hit kvalificerad arbetskraft från de större städerna.

– Men jag vill titta på kostnaderna först, så vi verkligen har råd, säger hon apropå framtida saneringskostnader i området.

Ett yrkande om återremiss kom även från Moderaten Magnus Gärdebring. Men om det blev ett beslut om detaljplanearbete ville han att det skulle finnas en möjlighet att stoppa det arbetet.

– Vi ska vara noga med att dra i nödbromsen om det visar sig att det inte håller, säger han.

Per-Ola Mattsson poängterade att det ingick i arbetet med detaljplanen att kontrollera kostnader för sanering. Och att nettokostnaden för att sanera för bostäder kunde bli billigare genom statsbidrag som är möjliga att söka.

– Men då gäller det att hänga på låset så vi kan få statsbidrag, säger Jan Bremberg (S), byggnadsnämndens ordförande.

Även Björn Tenland Nurhadi (SD) yrkade på återremiss. Men efter votering klubbade fullmäktige uppdraget att starta arbetet med detaljplanen för Sternö.

Under fullmäktiges sammanträde blev det även en sluten omröstning, då ledamöterna fick skriva namnlappar. Det var Björn Tenland Nurhadi som yrkade på att partikollegan Margaretha Lennarthsson skulle bli andre vice ordförande i valnämnden. Men det blev Claes Mårlind (M), enligt det ursprungliga förslaget.

Läs mer

Nyheter

MSB kräver utredning av översvämningarna i Blekinge

Skador och insatser ska kartläggas

Teater

Styrelsen: Regionteatern behöver bättre lokaler i Växjö

I ett uttalande pläderar styrelsen för Regionteatern Blekinge Kronoberg för en rejäl satsning i Växjö. Det första steget har redan tagits.

Sölvesborg

Sölvesborg: Röstade ner Samstyrets förslag om drogtester

”Här krävs det mer kött på benen”

Debatt

Kevin Ny: ”Vad vill ni, Sverigedemokraterna?”

Frågor till Sverigedemokraterna efter yrkandet som innebär nio miljoner mindre till kulturen.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet