Julia Nilsson Rapping: ”Vad är ens en bikinikropp?”

“Nu är det dags att göra sig redo inför beach 2020 och skaffa sig en bikinikropp.”
Det är en mening som i alla fall jag har fått höra upprepade gånger i mitt liv. Det har fått mig att reagera, agera men också att ifrågasätta. Vad är ens en bikinikropp?
16-åriga Julia Nilsson Rapping är lokalkorre på tidningen.

Vafan, året vi lever i är 2020. Borde vi inte vid det här laget förstå att människor ser olika ut? Borde vi inte förstå att alla människor är byggda olika och har olika egenskaper? Borde vi inte förstå att våra kroppar och vårt utseende skiljer sig från varandra och har med genetik att göra? Och borde vi inte sluta vara så utseendefixerade och i stället acceptera och uppskatta att vi alla är olika?

Om vi tänker en typisk bikinireklam. De unga tjejerna på bilderna har platta magar, “perfekta” bröst, inga celluliter eller bristningar, smala lår, stor och fast rumpa, solbränd hud, vackert hårsvall, en iskall blick och tunna armar. De poserar framför kameran och jag skulle inte bli förvånad om varenda kroppsdel är retuscherad. Min spontana tanke är ju att jag inte ser ut sådär.... Men frågan är ju varför deras hår inte är blött när de kommer upp från vattnet? Hur gör de när de badar? Själv dyker jag ner på botten, får en kallsup då och då, plaskar i vattnet, tävlar med mina kompisar och hoppar från höga klippor. Men vem vet, modellerna kanske har ett super snabb-torkande hår.

Om nu varenda kropp i media ser ut som på reklamerna, är det inte så konstigt att vi tänker att det är så en bikinikropp ska se ut. Jag tror att det finns väldigt många fler än de som bara ser ut så här som vill bada, sola och kunna ha en bikini på sig. Eller rättare sagt så vet jag det. Jag vet att om jag går till stranden så ser långt ifrån alla ut sådär. Visst, någon kanske har en stor rumpa men inte så smala lår? Någon kanske är ganska smal men har celluliter på rumpan. Någon kanske har platt mage men bröst som hänger och någon kanske har sand över hela kroppen och är vansinnig för att det kliar och skaver.

Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag vet att många är osäkra på sina kroppar och känner stress inför sommaren. Vill du träna, fine gör det, men är det för att förändra ditt utseende så att det stämmer bättre överens med bikinireklamen? Då bör du ta dig en funderare.

När jag blir äldre, kanske har fött barn, fått mer kurvor, fått några gråa hårstrån och lite gäddhäng så tror jag fortfarande att jag kommer att vilja sätta på mig en bikini och bada. Jag menar, om jag då har en kropp och en bikini så är väl det en bikinikropp? Det är väl egentligen allt som krävs?

Så det bästa tipset för att få en bikinikropp är att sätta på dig en bikini, voila, där har du det.

Läs mer

Sport

Blekingefyran: Tränarna om ”världens längsta försäsong”

”Vet aldrig vilka beslut som tas under resans gång”

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet