Hans uppfinning testas i skarpt läge

Heltidsbrandmannen Viktor Paulsson är uppfinningsrik.
Nu får han och kollegorna i hela Blekinge chansen att testa hans släckväska.
Forskarvärlden har också blivit nyfiken på den.
Heltidsbrandmannen Viktor Paulsson, Räddningstjänsten Västra Blekinge, får äntligen chansen att prova sin egen uppfinning, släckväskan, i riktigt skarpt läge. Han har jobbat nio år som brandman, varav sju år i västra Blekinge.
Foto: Peter Nyberg

Viktor Paulsson fick chansen att demonstrera sin väska under förmiddagens presskonferens på brandstationen i Karlshamn. Med ett vant handgrepp slängde han upp den på ryggen för att visa hur den fungerade

– Det är snart två år sedan jag såg att det fanns ett behov av en sådan släckväska. Nu är det första gången jag får chansen att leverera den, säger han.

BLT har tidigare berättat om släckväskan och dess fördelar. En viktig aspekt är att den person som är först på plats vid en brand, bland annat insatsledaren, har möjlighet att enkelt sätta den på ryggen och samtidigt kunna ha händerna fria för andra göromål. Då är det möjligt att gör en snabb första insats med en pulver- eller skumsläckare.

– Fördelen är uppenbar, brandmännen kan ha två händer fria. Det är möjligt att klättra upp och göra en snabb insats och åtgärd, säger Kent Hoff, som representerade räddningstjänsten i östra Blekinge.

Hans kollega i västra Blekinge, Kenneth Jensen, förbundschef, höll med honom om dessa fördelar. Det är Länsförsäkringar som sponsrar ett inköp av cirka 20 släckväskor till länets räddningstjänster.

– Vi jobbar med hållbarhet i Blekinge. Vi jobbar också med tillväxt för att stimulera entreprenörskap och eget företagande, säger vd Jens Listerö.

Det skadeförebyggande arbetet är viktigt betonade han och konstaterade att det kostar mellan tre och fem miljoner kronor att bygga upp en villa som blivit totalförstörd i brand. Därför är en sådan insats en lönsam affär för försäkringsbolaget.

På plats under presskonferensen var även Sarah Öhlin, forskare i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Hon deltar i en förundersökning kring tillväxt och myndigheter med inriktning mot räddningstjänst. Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) medverkar också.

Det handlar om drivkrafterna att utveckla ett entreprenörskap utöver ett rent vinstintresse.

– Vi tycker att det är väldigt spännande, säger hon.

Sarah Öhlin och forskargruppen räknar med att kunna presentera ett resultat av sin förundersökning under våren, möjligen i mars månad. Förhoppningen är att den ska kunna leda till ett forskningsprojekt där gruppen kan arbeta vidare.

Jens Listerö, vd på Länsförsäkringar, överlämnar Viktor Paulssons (th) släckväska till Kenneth Jensen, förbundschef, vid Räddningstjänsten Västra Blekinge. Försäkringsbolaget har köpt in cirka 20 väskor till räddningstjänsterna i östra och västra Blekinge.
Foto: Peter Nyberg

Läs mer

Sport

En dryg minut – sen var KHK:s ledning borta

Björklöven vände: ”Ändå ett fall framåt”

TV

Testet: Så bra fungerar arenan för konserter

Brinova Arena fick bekänna färg när Takida sålde slut

Karlshamn

BILDEXTRA: De vann på årets näringslivsgala

”Det gäller att våga satsa”

Nyheter

Sveriges största rockband fann lugnet i Bräkne-Hoby

BLT träffade ett rutinerat gäng inför den stora turnépremiären

Familj

Myrthel och Robin Mattisson Olsson

Myrthel och Robin Mattisson Olsson i Ronneby fick den 19 december en son, Elton, som vägde 3 760 g och var 50 cm.

Familj

Lisa och Johan Lindmar

Lisa och Johan Lindmar i Stockholm fick den 13 november en dotter, Laura, som vägde 3300 g och var 52 cm.