Fullt hus - gäster fick vända i dörren

Att intresset är stort för gamla Karlshamn har visat sig i de Facebookgrupper med tusentals medlemmar där det lagts ut bilder från gamla tider. Ytterligare bevis på detta fick vi nyligen när två olika föreläsningar i ämnet blev extremt välbesökta och uppskattade.
Sofia Lenninger, tidigare kulturchef på Sölvesborgs kommun, gjorde nyligen ett publikt besök i Karlshamn.
Foto: Bo Åkesson

På onsdagskvällen på Karlshamns museum gjorde vi en resa längs Drottninggatan i gamla tider. Det var Rolf Bengtsson med museets Göran Lindgren som sidekick som tog oss med på denna resa från norra stadsporten till söder. Tillsammans mindes vi de affärer och verksamheter som funnits där, olika spännande händelser och personer. Vi såg när Karlshamns första snabbköp, Henrikssons, öppnade på 50-talet och de hundratal människor som köat utanför ville vara först in. Detta ska ha varit en av de första självbetjäningsbutikerna i Sverige.

Det var en riktig nostalgitripp att sitta och minnas tillbaka. Många fler hade önskat vara med men salen var fort fylld och ett 30-tal personer fick vända hem.

På torsdagskvällen var det ytterligare en välbesökt föreläsning, denna gång på Lokstallarna. Även där fullt hus och extra stolar. Vi fick lyssna till Sofia Lenningers historiebeskrivning från 1600-talet och framåt som bakgrund till Karl X Gustavs grundande av Karlshamn och hans vapendragare Erik Dahlbergs flitiga stadsplanearbete med rutnätet som specialitet och som vi så tydligt ser i Karlshamn. Denne flitige man har också satt sina rutnätsspår i Kalmar, Landskrona och Sala. Ett föredrag som var mycket uppskattat av den stora publiken.

Läs mer

Corona

Stormarknader vill skicka sina kunder till mindre företag

Konkurrenter går samman i gemensam vädjan

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet