Erbjuder sig köpa skolan för en krona

Åryds Friskola vill köpa kommunens gamla skolbyggnader för en krona. Dessutom vill de ha ett renoveringsbidrag på upp till tre miljoner.
Lokalerna kräver sanering av mögel och asbest samt renovering och ombyggnad för att elever ska kunna flytta in.
Skolorna kräver omfattande ombyggnad och renovering för att bland annat bli av med asbest och mögel. Men friskolan hoppas på bidrag av kommunen.
Foto: Bo Åkesson

Åryds friskola har nu vänt sig till kommunen om att få ta över de båda gamla skolbyggnaderna för en krona. Samtidigt vill de att kommunen ger den ideella föreningen ett renoveringsbidrag på mellan 2,5 till 3 miljoner kronor.

Pengarna är samma summa som de värderat att de får i kostnader för att renovera upp och bygga om dem så att eleverna och personalen kan flytta in. Detta efter besiktning och en granskning av Miljöförbundet för att se till att aktuell lagstiftning uppfylls.

– I dagsläget är byggnaderna inte i sånt skick att det går att bedriva skola. Byggnaderna står också på ofri grund vilket begränsar möjligheten att belåna byggnaderna, skriver Johan Olsson, ordförande, till kommunen.

Värmesystemet behöver bytas i båda byggnaderna, precis som brandsystem och utrymningsvägar. Ventilationen behöver bytas i den röda byggnaden. Fler toaletter och städutrymmen behövs i huvudbyggnaden och i denna finns också asbest och fukt- mögelskador som måste åtgärdas. Dessutom måste alla fönster i huvudbyggnaden renoveras.

– Vi uppskattar att det kostar 2,5 till 3 miljoner. För att nå den nivån krävs en stor ideell insats och det är vi beredda på, skriver Johan Olsson vidare.

Kommunens vinst skulle bli att slippa drift och underhåll. En eventuell rivning har föreningen räknat ut skulle kosta lika mycket som renoveringen.

Läs mer

Nyheter

Olycka: Bil med fem personer in i träd

På lördagskvällen körde en personbil in i ett träd och ner i diket. En person stack från platsen, men ska senare ha gett sig till känna, uppger polisen.

Sport

En dryg minut – sen var KHK:s ledning borta

Björklöven vände: ”Ändå ett fall framåt”

TV

Testet: Så bra fungerar arenan för konserter

Brinova Arena fick bekänna färg när Takida sålde slut

Karlshamn

BILDEXTRA: De vann på årets näringslivsgala

”Det gäller att våga satsa”

Olofström

De nya sopbilarna förstörde hans väg

”Hål i huvudet att dra in med så stora fordon på den här lilla vägen”

Nyheter

Sveriges största rockband fann lugnet i Bräkne-Hoby

BLT träffade ett rutinerat gäng inför den stora turnépremiären