Cornelia Nyberg: ”Nu vill jag höja rösten för oss”

Jag kallar det en gåva.
Nu vill jag höja rösten för oss som är högkänsliga. Du, och jag, sitter på en förmåga och så fort du vet hur du ska hantera den kommer du att vara tacksam.
Cornelia Nyberg är lokalkorre på tidningen.
Foto: Towe Olsson

Högkänslig, HSP (highly sensitive person), är ett personlighetsdrag och innebär att våra sinnen är extra starka. Vi kan lägga märke till sådant som andra inte gör, ha nära till gråt och vara extra känsliga för höga ljud och starka dofter. Vi anses ofta också vara tillbakadragna, men endast vid de tillfällen vi inte har fått chansen att förbereda oss. När vi är i vårt rätta element kan vi se utanför boxen, höra lite extra och se de små detaljerna. Jag kan till exempel lyssna av flera konversationer samtidigt, reagera snabbt för specifika händelser och höra tydliga ljud långt borta. Det är något som gynnat mig i stallet och på jobbet som servitris.

När min mamma berättade för mig om HSP visste jag direkt att det stämde in på mig. Efter det upptäckte jag mer och mer om mig själv. Mitt intresse för högkänsliga växte snabbt och ju mer jag läste på om personlighetsdraget, desto mer lärde jag känna mig själv.

När man vet hur man ska hantera högkänslighet kallar jag det för en gåva. Men för någon som inte vet vad det är, är det en last. Om man lägger märke till detaljer som andra sällan ser, upplevs som känslig och blyg, samt känner sig väldigt upprymd över natur, konst och musik kan det vara tecken på att man är högkänslig. Doktor E. Aron, som står bakom forskningen på högkänsliga, menar att 15 till 20 procent av befolkningen har personlighetstypen högkänslig.

Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag ser tillbaka är det i skolan som jag påverkats mest av min högkänslighet. Enligt många lärare pratade jag för lite och tog för mig för sällan. Skolan var anpassad för extroverta elever utan HSP och därför passade jag aldrig riktigt in. Men då jag alltid haft väldigt höga prestationskrav på mig själv, precis som många andra högkänsliga, fick jag till slut lära mig att bli extrovert för att kunna göra de saker som lärarna bad om. När jag slutade högstadiet gjorde jag det med högsta betyg i klassen. Men endast för att jag genomlidit år av ett skolsystem som inte var anpassat för mig, utan ett skolsystem som jag i stället fick anpassa mig till.

Med de här orden vill jag sprida vad HSP är. Jag tror att vi behöver alla typer av människor i samhället; från de lugna och högkänsliga med ett öga för detaljer, till de fartfyllda, kreativa och modiga barnen med adhd.

Läs mer

Teater

Styrelsen: Regionteatern behöver bättre lokaler i Växjö

I ett uttalande pläderar styrelsen för Regionteatern Blekinge Kronoberg för en rejäl satsning i Växjö. Det första steget har redan tagits.

Debatt

Kevin Ny: ”Vad vill ni, Sverigedemokraterna?”

Frågor till Sverigedemokraterna efter yrkandet som innebär nio miljoner mindre till kulturen.

Karlskrona

Matsvinn: Butiker tänker nytt för att rädda gammalt

Här är strategierna mot svinnet

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Lokalkorrarna

Lokal kult - hör alla avsnitt

Christian och Alexander tar pulsen på länets kulturliv