76 föreningar får dela på miljoner i sponsring

I år för 76 lokala föreningar dela på 2,5 miljoner kronor. Det står klart sedan Sölvesborg-Mjällby Sparbank fördelat årets sponsring. Det innebär att i stort sett samtliga 90 sökande föreningar får del av sponsorkakan.

Att bankens ekonomiska stöttning betyder mycket för föreningslivet kunde Kalle Knutsson i Firehawks intyga vid en pressträff på fredagen.

– Banken har stöttat oss ända sedan vi startade föreningen 1988. Vi har nu 360 aktiva medlemmar och det kostar en del att driva runt verksamheten, kommenterar Kalle Knutsson.

Representanter från Firehawks, PRO, Novah Gospelkör samt Lions fanns på plats när Sparbanken på fredagen avslöjade vilka 76 föreningar som finns med i banken sponsringsfördelning för 2019.
Foto: Lars Ohlsson

Bidragen från banken ska täcka de olika behov som föreningarna har för att stödja den dagliga verksamheten och dess fortlevnad. Hur mycket pengar varje förening får har banken som tradition att inte avslöja.

Marknadschef Susann Hammad berättar att 90 föreningar sökte bidrag för årets verksamhet. Och siffran brukar, fortsätter hon, ligga där.

Bankens nye vd Stefan Ohlson påpekar att sponsringen är ett sätt för banken att ge tillbaka till bygden.

– Vi hoppas kunna bidra till att det är lite mer kul och spännande att bo och verka i Sölvesborgs kommun, säger han.

– Föreningslivet är viktigt för oss och vi vill att Sölvesborg blomstrar. Därför är den här dagen då vi meddelar vilka vi stöttar väldigt viktig för oss.

Kraven för att komma i fråga för bankens stöttning är att föreningarna ska verka lokalt, nå breda grupper i samhället och resultera i lokal nytta för bygden.

– Det finns otroligt många eldsjälar i kommunen som verkligen brinner för föreningen de är verksamma i, poängterar Susann Hammad.

Förutom de 2,5 miljoner kronor som 76 föreningarna nu får dela på så kommer banken att dela ut ytterligare cirka en halv miljon kronor till föreningslivet.

Det handlar först och främst om den så kallade 100-lappen som i år, när banken fyller 180 år, är höjd till 180 kronor.

För varje rådgivning som bankens rådgivare genomför får kunden välja vilken förening som ska få 180 kronor. Målet är nå minst 1 800 rådgivningar vilket ger drygt 300 000 kronor till föreningslivet.

Sparbanks-vd:n Stefan Ohlson framhåller att sponsringen är ett sätt för banken att ge tillbaka til bygden.
Foto: Lars Ohlsson

Verksamheten har några år på nacken och enligt Susann Hammad är de populäraste föreningarna Mjällby AIF, SGIF, SIK samt sjöräddningen.

Dessutom har banken en buffert för akuta föreningsinsatser under året plus att de tillsammans med Ritz har tagit fram en jubileumsbakelse där banken ger 18 kronor för varje såld bakelse till Lions.

Lions använder pengarna för att hjälpa utsatta personer inom barn och ungdom.

– För fem år sedan hjälpte vi Kvinnojouren Embla på samma sätt. Då blev beloppet 32 000 kronor och det hoppas vi kunna slå i år, säger Susann Hammad.

Läs mer

Sölvesborg

Brott: Tafsande 23-åring greps med handen på kvinnas rumpa

Mannen förföljde kvinnorna.

I Karolines del av världen

Karoline Sakoury Pettersson: Vi är alla människor

Jag sitter i soffan på ett mellanklasshotell och skriver denna krönika, medan min rumskompis står framför mig på sin bönematta och kör sin kvällsritual. Efteråt slår hon sig ner i fåtöljen intill och suckar missbelåtet.

Resor

En resa i Italien med det bästa av allt

Vi tog en roadtrip och upplevde allt från det aldrig sinande turistmyllret i Venedig och Pisa, till rustik vingårdscharm i Toscana och badliv på en italiensk riviera

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.

TV

Klart: Kidnappade snögubben har fått sitt namn

”Intresset över all förväntan”

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet