1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi måste få ordning på A-traktorerna en gång för alla

Efter BLT:s artiklar om EPA-traktorer reagerar insändarskribenten ”Selma” och kräver regelförändringar för att få ordning på problemet.
Det borde inte vara möjligt att bygga om bilar hursomhelst till A-traktorer, anser skribenten.
Foto: Bengt Pettersson

A-traktorer/EPA-traktorer har länge varit problem i trafiken. Förr utrustades dessa fordon med en mekanisk spärr, ofta med hjälp av någon typ av vajerstyrning. Vanliga fordon var ombyggda Volvo Duett.

Som i all teknisk utveckling förändras förutsättningarna över tid och i dag bygger ungdomarna om bilar av skiftande slag. Vissa byggen måste beundras som rena konstverk. Sedan finns all annan skrot som kallas A-traktor.

Vad gör då myndigheterna åt problemet? Polisen gör vad den kan, vilket knappt märks utom i det enskilda fallet. Transportstyrelsen verkar sova på problemet. I de fall dessa fordon ställer till olyckor hamnar det som en rubrik och artikel i tidningen.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ytterligare aspekter i sammanhanget är avgaser, resursförbrukning, buller och även säkerhetsproblem vid körning i vissa trafikmiljöer. Från början hade fordonen en funktion i glesbygd där avstånd och nödvändighet av transporter behövde lösas. Detta finns naturligtvis fortfarande och måste därför lösas på något vis.

En åldersgräns på 20 år eller krav på vanligt B-körkort kan vara en del i en lösning. Att enbart tillåta fordon från början byggda för ändamålet kan vara en annan lösning. Det ska alltså inte vara möjligt att bygga om bilar hursomhelst.

En stor del i ansvaret har berörda föräldrar. Det är märkligt vilket ointresse föräldrarna visar för vad som är rätt och riktigt. Även företag som säljer dylik utrustning borde ta sig en funderare. Strafföreläggande borde naturligtvis övervägas för denna typ av försäljning.

Nog borde problemet som sådant gå att lösa kan man tycka. Jag hoppas att vi kan förvänta oss regelförändringar från transportstyrelsen, så vi får ordning på problemet en gång för alla.

Selma