1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi får inte utföra sjuktransporter

Svar till Boo-Walter Erikssons insändare i BLT den 2 oktober ”Sjöfartsverkets uppsägning av avtal för sjuktransporter”.
Det är landstingen som ansvarar för sjuktransporter, och behövs mer resurser är det Försvarsmakten som har uppdraget att flyga sjuka personer med sina helikoptrar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Hela vår helikopterverksamhet går ut på att rädda liv. När landstinget i Blekinge län har behövt hjälp har vi ställt upp när vi har kunnat. Det har känts naturligt – trots att det inte är vårt uppdrag att flyga sjuktransporter. Vi har heller inte den medicinska kompetensen. Vårt uppdrag är sjö- och flygräddning.

Som myndighet får vi inte gå utanför vårt uppdrag. Vi har redan tänjt på gränserna, för att vi verkligen vill hjälpa till, och vi har fört samtal om det med landstinget i Blekinge. Nu går det inte längre.

Det är landstingen som ansvarar för sjuktransporter, och behövs mer resurser är det Försvarsmakten som har uppdraget att flyga sjuka personer med sina helikoptrar. De flesta landsting har löst sina sjuktransporter med egna helikoptrar eller genom kommersiella aktörer, men inte alla. Blekinge är ett sådant landsting. Vi på Sjöfartsverket ser behovet av snabba transporter i akuta lägen. Vi vet att vi gjort nytta och är stolta över att ha kunnat hjälpa till.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Niclas Härenstam
, Kommunikationsdirektör
 Sjöfartsverket