1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Januaripartiernas attack på den svenska modellen

Den första juni kommer den största attacken mot svenska löntagare på flera decennier.
När regeringen, ihop med C och L, driver på försämringar för vanligt folk så undergräver man den svenska modellen, menar två lokala vänsterpartister.
Foto: Janerik Henriksson/TT

En utredning tillsatt av den socialdemokratiskt ledda regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommer föreslå kraftigt försämrad anställningstrygghet för anställda. En sådan attack mot löntagares rättigheter kan vi i Vänsterpartiet inte acceptera.

Vi uppmanar därför alla som vill ha trygga jobb att höja rösten - om vi agerar nu så kan vi rädda anställningstryggheten!

Lagförslaget innebär i korthet att det ska bli ännu enklare för arbetsgivaren sparka anställda, oavsett hur länge de har varit trogna sin arbetsplats. Förslaget innebär även att möjligheten att försvara sig mot en orättvis uppsägning kommer att försvinna för väldigt många. Kort sagt: det kommer att bli lättare för företag att sparka vem de vill av i princip vilka skäl som helst. Kanske den som jobbar lite långsammare på äldre dar, eller den som säger ifrån mot missförhållanden på jobbet.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att lägga ett sådant förslag mitt under corona-krisen, när tiotusentals människor har förlorat jobbet på kort tid är oacceptabelt. Det är helt uppenbart att det inte är några problem för arbetsgivarna att göra sig av med folk om man måste. Det enda som krävs är att man förhandlar med facket först.

Om regeringen genomför lagförslaget så är det inte bara ett slag mot fackföreningsrörelsen och mot alla oss löntagare - det är ett dråpslag mot den svenska modellen. På den svenska arbetsmarknaden förhandlas avtal och regler fram mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. En sådan modell kräver balans i maktförhållandet. Enligt Kommunals förbundsordförande kommer denna balans nu att förskjutas i förhållandet 10:1 i arbetsgivarens favör.

När regeringen, ihop med C och L, nu driver på försämringar för vanligt folk så undergräver man den modellen. Det har sagts att facken och arbetsgivarna först ska få en chans att komma överens på egen hand, men eftersom arbetsgivarna vet att det annars blir en lagändring som gynnar dem, så sätts fackföreningarna i gisslansituation där de oundvikligen tvingas gå med på försämringar. Det är inte konstigt att både TCO, SACO och LO helt ställt sig emot utredningens förslag och krävt att regeringen avbryter försöken att försämra arbetsrätten.

Vi i Vänsterpartiet kräver:

Att regeringen slänger utredningen om att försämra anställningstryggheten i papperskorgen.

Att man respekterar den svenska modellen där fackföreningar och arbetsgivare förhandlar om förändringar, utan hot om lagstiftning.

Om regeringen ihop med C och L går vidare med sitt förslag är Vänsterpartiet beredda att fälla regeringen. Politiskt kaos är naturligtvis inget mål i sig för oss, men vi kommer inte att vika ner oss kring anställningstryggheten. Detta var ett löfte från oss redan då vi lät regeringen tillträda.

Tonnie Philipsson

Ordförande, Vänsterpartiet Karlskrona

Emma Hilborg

Ordförande, Vänsterpartiet Blekinge