1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Jag får stå inför skranket för yttrandefriheten”

Christopher Larsson (SD) skriver om den stundande rättegången mot honom.
”Man ska alltid ha rätt att kritisera en religion eller totalitär ideologi, det är en självklarhet i en fri demokrati.”

Åklagaren Lena-Marie Bergström beslutade att jag ska prövas i tingsrätten för brottet hets mot folkgrupp. Bakgrunden är ett inlägg jag publicerade på SD Karlskronas interna debattforum på Facebook för cirka ett år sedan. Jag skrev inlägget för att uttrycka min syn som gruppledare och individ, för att man beslutat att tillåta böneutrop på arabiska från en minaret i området mellanstaden utanför Karlskrona. Åklagaren väljer i åtalet att göra en väldigt bred definition av ordet "folkgrupp" när de menar att jag visat “missaktning mot muslimer”. Jag har i mitt inlägg inte någonstans skrivit om muslimer. Jag har skrivit om islamistiskt förtryck och islamister, och de är ingen folkgrupp. Vår politiska linje är kristallklar, kommuninvånarna ska ha rätt att slippa böneutrop på allmän plats och denna linje har i efterhand fått stöd av både Kristdemokraterna och Moderaterna i Karlskrona. Denna politiska ståndpunkt gäller för mig oavsett både språk och religion.

När åtalet blev offentligt var jag mycket förvånad, jag trodde inte i min vildaste fantasi att åklagaren skulle välja att åtala mig. Men sedan klarnade bilden och genom tips fick vi fram att åklagaren Lena-Marie Bergström var aktiv i sociala medier och dessutom spred hat mot SD genom ett hemligt facebookkonto med falskt namn. På det facebookkontot hade åklagaren delat SD=rasister och en del andra artiklar hatiska mot SD. Åklagaren blev bortplockad från fallet och nu hoppas jag att den nya åklagaren är opartisk.

Alla och envar ska ha rätt att få en opartisk bedömning och här var det tydligt att åklagaren Lena-Marie Bergström har en egen politisk agenda. Hon har tidigare åtalat bland annat Michael Hess och den gången fick hon se sig besegrad då han blev helt frikänd i hovrätten. Men Michael är för alltid brännmärkt av media vilket har varit jobbigt inte bara för Michael utan för hela hans familj. Det var även Lena-Marie Bergström som åtalade den man från Afghanistan som förgrep sig på en 12-åring från Sölvesborg och struntade i att begära att han skulle utvisas. Trots att detta är regeringen och riksdagens uttalade önskan när det kommer till utländska medborgare som döms för grova brott i Sverige, i detta fall sexuellt övergrepp mot ett barn, som man får anse som ett grovt brott.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

SD Karlskrona har stridit hårt för att slippa böneutrop på allmän plats. Vi har sjösatt en nästan sex meter lång flotte med budskapet “Inga böneutrop i Karlskrona” och vi har skrivit flera debattartiklar och motioner i ämnet. Minareten med dess böneutrop och vad utropet betyder behöver jag inte gå närmare in på för det är känt men jag ska beröra yttrandefriheten. Alla medborgare har rätt att uttrycka sina tankar, åsikter eller känslor, som grundlagen reglerar yttrandefriheten. En medborgare, journalist, eller i mitt fall politiker, måste i ett fritt land ha rätt att skriva sina åsikter på sociala medier så länge man inte uppmanar till våld eller kränkning av en folkgrupp. Man ska alltid ha rätt att kritisera en religion eller totalitär ideologi, det är en självklarhet i en fri demokrati. Religions- och trosfrihet är en rätt för medborgare att fritt bestämma över sin religiösa övertygelse och över hur denna övertygelse ska utövas och inkluderar även rätten att inte ha någon övertygelse och att därmed stå utanför alla samfund.

Att tillåta böneutrop i Karlskrona kommun, eller i någon annan svensk kommun för den delen, är att anse som ett direkt ingrepp i varje individs religionsfrihet och ett allvarligt brott mot en av våra starkaste grundlagar. Vi kan under inga omständigheter acceptera böneutrop som tränger in i människors hem och som inte går att undkomma. Människor ska ha rätt att slippa religion i det offentliga rummet.

Jag är överväldigad över allt stöd jag fått, alla telefonsamtal, alla meddelanden och mejl. Partiets högsta ledning har hört av sig och det känns fantastiskt att ha dem och er alla i ryggen. Jag får stå inför skranket för yttrandefriheten men det viktigaste är ändå att vi som medborgare i Sverige vinner denna kamp och bevarar vårt fria demokratiska samhälle, för allas rätt att uttrycka sin åsikt.

Christopher Larsson

Gruppledare, Sverigedemokraterna Karlskrona