1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frige Julian Assange

Den förhärskande propagandan om världen är lika osynlig och lika självklar som luften vi andas. Så kommer Wikileaks och dess grundare och talesman Julian Assange och exponerar en verklighet som får den officiella propagandabilden att krackelera!

Civilisationens påstådda anförare i Irak, USA-ockupanterna, visas upp i en läckt film, Collateral Murder, men som folkmördare. De sitter i en helikopter med automatvapen och mejar glatt ner obeväpnade civila på en gata i Bagdad.

Tiotusentals andra läckta dokument punkterar den västliga självbilden av humanism. Wikileaks visar genom offentliggjord hemlig post hur politiker och diplomater i det fördolda manipulerat sina egna folk, planerat för krig och beordrat brott mot hela länder. Sådant kan inte få fortgå!

Vid ett besök i Stockholm 2010, kort efter att ett stort material offentliggjorts, anklagas Julian Assange för våldtäkt. Eftersom yttrandefriheten är skyddad i lag i Sverige så fick det bli våldtäkt. Den påhittade anklagelsen var dock så genomskinlig att förundersökningen lades ner av den ordinarie åklagaren.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men då, sannolikt efter påtryckningar, inträdde överåklagare Marianne Ny och tog upp anklagelsen igen. I sex år sökte hon få honom utlämnad från Storbritannien för att förhöras om våldtäktsanklagelsen. De rättsliga procedurer hon tillämpat har dragit skam över Sverige som stat. Att hon spelat under täcket med USA och Storbritannien är övertydligt.

Efter många turer flydde Assange till Ecuadors ambassad i London och beviljades asyl. Det var under Rafael Correas progressiva och antiimperialistiska regim. Där har han suttit instängd, nu på det sjunde året. En ny regim under förrädaren Moreno, som vikt ner sig för USA-imperialismen, har tagit makten i Ecuador.

Efter ett möte med USA-generalen Joseph Di Salvo skärpte Moreno isoleringen av Assange. Nu får han inte träffa släkt, vänner eller läkare och inte använda Internet. Han hotas att kastas ut från ambassaden. Hans hälsa är vacklande och det anses som ett under att han alls överlevt.

I USA har en Grand Jury bildats som förbereder ett förräderiåtal och eventuellt dödsdom. Hatet mot Assange är avgrundsdjupt inom krigspartiet i USA. Wikileaks avslöjade nämligen den så kallat feministiska utrikesministern Hillary Clintons ledande roll i förstörelsen av Libyen 2011 och sedan hennes korrupta byk med Saudiarabien.

Behandlingen av Assange har fördömts av FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Det beslutet har hånats av ledande media i Sverige. I russofobins och McCartyismens tid har samvetena tystnat och hyckleriet tagit över.

Du kan inte göra så mycket men du kan tala med dina vänner om detta och sprida på Facebook om du är med där. Att bara kunna göra lite är ingen ursäkt för att inget göra.

Ulf Bjerén

Karlskrona