1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bevara Karlskrona vackert, bygg inte Kulturhuset!

Det är vi unga som kommer behöva leva med det nya kulturhuset, inte de gamla arkitekterna. Det är vi unga som också kommer att bo i en stad som riskerar att förlora sin världsarvsstämpel. Bevara torget vackert, bevara platsen på världsarvslistan!
Det vore historielöst att placera en sådan anskrämlig och uppseendeväckande byggnad som det nya Kulturhuset i direkt anslutning till så fantastiska byggnader som Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och Vattenborgen.

Vi i Moderata Ungdomsförbundet anser att kommunens politiker inte respekterar vilken fantastisk skatt världsarvsstaden Karlskrona är med tanke på det nya Kulturhuset. Om de gjort det skulle de inte riskera att devalvera stadsbilden genom att bryta upp de historiska delarna av Trossö med modern arkitektur som gör det svårt att se vad som är unikt, nämligen helheten.

FN-organet Unesco har med stortorget i Karlskrona på världsarvslistan för kultur- och naturmiljöer i världen som är särskilt enastående och av stor betydelse för mänskligheten. Karlskrona antogs 1998 och i motiveringen nämns några av byggnaderna särskilt.

Ett exempel är Fredrikskyrkan, vilken är en typisk barockkyrka från 1700-talet ritad av Nicodemus Tessin. Samma arkitekt har också ritat Trefaldighetskyrkan. Även Vattenborgen är en vacker byggnad i nyromantisk stil. Det vore därför historielöst att placera en sådan anskrämlig och uppseendeväckande byggnad som det nya Kulturhuset i direkt anslutning till så fantastiska byggnader som Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och Vattenborgen.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är tydligt att arkitektkåren drivs av en övertygelse om att allt de gör är rätt, och att de som blir upprörda över byggnader som vinner arkitekttävlingar runt om i landet inte förstår sig på arkitektur. Det vanligaste argumentet för att bygga i funktionalismens och postmodernismens anda är att arkitektur bör spegla den tid och det samhället byggnaden uppförs i. Det är ett ogiltigt argument då folket aldrig kommer till tals. Vi håller inte med om funktionalismen återspeglar folkets önskan eller samhället i stort. Politikerna går nämligen inte till val på att byggnader från en viss tidsepok ska byggas, i stället utlyses så kallade arkitekttävlingar där endast arkitekteliten deltar, och inte sällan visar upp sin perversion för det fula.

Den intressanta paradoxen är att det är vi unga som kommer behöva leva med det nya kulturhuset, inte de gamla arkitekterna. Det är vi unga som också kommer att bo i en stad som riskerar att förlora sin världsarvsstämpel. Det kan tyckas löjligt att argumentera för att vara med på en lista, men faktum är att det attraherar turism, samtidigt som det gör oss stolta över vår Örlogsstad.

Det finns säkert plats för funktionalistiska byggnader, men inte mitt emellan två barockkyrkor och en nyromantisk borg. Det är inte värt att tunna ut intrycket av världsarvet Sverige har lovat skydda och som är en viktig del av Blekinges attraktion. Bevara torget vackert, bevara platsen på världsarvslistan!

Joel Huselius Ordförande Muf Karlskrona