1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Att bära slöja behöver inte vara tvång

Vi från Samhällsklassen 19 på Nordenbergsskolan är emot det nya förslag Moderaterna har lagt fram om att förbjuda slöja inom skolan. Vi menar att Moderaternas argument bygger på islamofobiska föreställningar.
Om det nu är så att det förekommer att tjejer tvingas till att bära slöja, hur skulle ett förbud göra det bättre för dem?

Moderaterna argumenterar exempelvis att personal som bär någon form av huvudduk inte skulle vara bra förebilder och att alla muslimska kvinnor tvingas att bära slöja och därmed ses huvudbonaden som en symbol för kvinnoförtryck.

Vi menar däremot att slöjan inte alls behöver tolkas på det sätt som Moderaterna gör. För många kan slöjan vara en religiös symbol och ett uttryck för vad man tror på. På det sättet skiljer det sig inte från judiska män som bär kippa eller kristna med ett kors runt halsen. Att Moderaterna ifrågasätter muslimska kvinnors valfrihet, men inte andra gruppers, är också ett tecken på islamofobi. Om du är uppväxt i en familj med en mamma som bär slöja är det kanske inte så konstigt om du också vill det, på samma sätt som andra barn inspireras av sina föräldrar. Vi håller därmed inte med om att slöjan behöver vara ett tvång och ställer oss källkritiska till Patrik Krupas påstående om att majoriteten av kvinnorna som bär slöja tvingas till det.

Moderaternas förslag skulle innebära en begränsning av religionsfriheten. Rätten att få utöva sin religion så som man vill så länge man inte skadar någon är en av våra grundlagar i Regeringsformen. Menar ni att vi ska gå in och ändra en grundlag för att få ett förbud mot slöjor i Olofströms skolor? Om vi ska ha ett ännu mer accepterande samhälle, så är detta inte vägen man ska ta. Man kan inte beröva någon från sin religion. Vi ska vara stolta över att bo i en demokrati som Sverige, där rätten att bära slöja är en möjlighet. Ett förbud mot slöjan skulle ju ta bort en del av kvinnans rättigheter att själv bestämma hur man vill klä sig, inte helt olikt från länder där kvinnor tvingas att bära slöja, exempelvis i Iran.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur är tanken att slöjförbudet ska genomföras? Ska slöjorna slitas av? Är det lärarens ansvar eller ska vi ha poliser som går runt på skolorna? Eleverna kommer antagligen hamna i konflikt med varandra. Eller ni kanske menar att det är elevernas ansvar också? Detta kommer antagligen resultera i att man väljer att inte gå till skolan, ska dessa tjejer då nekas rätten till utbildning? Det är väl förtryckande om något.

Om det nu är så att det förekommer att tjejer tvingas till att bära slöja, hur skulle ett förbud göra det bättre för dem? De kanske inte längre får gå till skolan på grund av slöjförbudet och hamnar då bara mer utanför samhället. Tror ni verkligen att de föräldrar som tidigare varit villiga att tvinga sina barn skulle sluta på grund av ett förbud?

Vi håller med om att män inte ska bestämma över kvinnors val av religion och kläder och det gäller även för dig Patrik Krupa!

Eleverna på samhällsvetenskapsprogrammet 19, Nordenbergsskolan