1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Arrogans har gjort oss till paria

Sveriges hantering av Corona pandemin måste ses som ett misslyckande. Med tanke på Sveriges extremt höga dödstalen i COVID-19 kan man konstatera att regering, Folkhälsomyndighet (FHM) och statsepidemiologen har agerat felaktigt.
Den svenska strategin att göra för lite och för sent är förödande, menar Morgan Kullberg.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alternativet skulle vara att den svenska sjukvården och omsorgen är sämre än i våra grannländer. Vår partiella och halvhjärtade nedstängning av samhället har inte stoppat smittspridningen.

Denna pandemi beter sig inte som en vanlig influensa varvid FHM och statsepidemiologen måste ompröva sina modeller nu när det visat sig att antalet person med antikroppar är lägre än de räknat med.

Det verkar viktigare för statsepidemiologen att hålla fast vid sina beslut än att tar till sig av andras erfarenhet. Denna arrogans har gjort oss till paria när Norden och Europa börjar öppna upp sina samhällen igen. God vetenskaplig praxis är att hela tiden ompröva sina hypoteser allt eftersom ny kunskap förvärvas.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I början verkade det som om flockimmunitet var målet för vår strategi. Professorer var i TV och visade diagram för när detta skulle inträffa. För varje framträdande hade den magiska punkten för flockimmunitet flyttats fram lite till i tiden. Nu vet vi att någon flockimmunitet inte kommer att inträffa innan ett vaccin finns tillgängligt, antalet personer med antikroppar är alltför låg för detta.

Strategin att trycka ner antalet smittade och skydda våra äldre har inte lyckats. Grunden till bekämpning av smittsamma sjukdomar är smittspårning och isolering av de sjuka.

Länder som stängt ner, spårat och isolerat de drabbade börjar nu öppna upp igen. Sverige under FHM ledning är inte där ännu. Utan provtagning och adekvata skydd till de som arbetar i vården och omsorgen sprids smittan.

Att vi inte kunnat skydda våra äldre på äldreboenden från coronaviruset är ett misslyckande. Vittnesmål om att många äldre inte får fullgod vård vid COVID-19 tyder på ytterligare misslyckande. De som fortfarande tror på den svenska strategin brukar ta upp en möjlig andra och tredje våg av pandemin och att dödsfallen därför skulle jämna ut sig mellan länderna. Men inget tyder på att Sverige skulle klara ytterligare vågor bättre än andra länder.

Att hålla en god handhygien är klokt men händerna är varken inkörsport eller utsöndringsställe för viruset utan det sker genom mun, näsa och ögon. Därför är det obegripligt varför munskydd och visir inte ingår i riktlinjerna till personal i vården och omsorgen.

När den akuta krisen är över måste Sveriges strategi analyseras. Det finns ingen anledning till att Sverige inte skulle klara av att bekämpa en pandemi lika bra som våra grannländer. Den svenska strategin att göra för lite och för sent är förödande. Ansvar för detta måste utkrävas av de styrande.

Morgan Kullberg, Bredäng