Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kaoskompanister upp till kamp för överlevnad

De har inspirerats av Kulturskolans manifestation.
Nu skrider nedläggningshotade Kaoskompaniets nya deltagare till verket.
Deras kortfilm ska få kommunpolitikerna att tänka ett varv extra.
Ronneby • Publicerad 19 september 2019
Kaoskompaniets potentiellt sista kull gör nu allt de kan för att projektet ska få en framtid. Och de gör det inte för egen skull - deras projekttid är inte hotad. Just nu redigerar de sin kortfilm fylld med argument.
Kaoskompaniets potentiellt sista kull gör nu allt de kan för att projektet ska få en framtid. Och de gör det inte för egen skull - deras projekttid är inte hotad. Just nu redigerar de sin kortfilm fylld med argument.Foto: Christoffer Robertsson

– Kan Kulturskolan så kan vi. Vi kommer aldrig att kunna rädda Kaoskompaniet. Det är ett politiskt beslut. Men vi kan i alla fall göra någonting, säger Lina Öman.

Lina är en av 17 unga vuxna i det som ser ut att bli Kaoskompaniets sista kull. När de skulle välja ett gemensamt projekt för den inledande veckan var valet givet.

Annons

– Jag hade bestämt mig redan innan. Mitt projekt skulle bli att rädda ”Kaos”, säger Roosje Borst, en av få i gruppen som har tidigare erfarenhet av Kaoskompaniet.

Med hjälp av en kortfilm, där man intervjuar nuvarande och tidigare deltagare, ska gruppen försöka övertyga kommunledningen om varför en nedläggning vore ett misstag.

88 procent av projektets tidigare deltagare har antingen fortsatt till jobb, studier eller driver eget tre månader efter projekttiden. I samtliga fall unga vuxna - där vissa tidigare stått en bra bit ifrån arbetsmarknaden på grund av exempelvis psykisk ohälsa eller stressrelaterade problem. Nu har projektet för första gången deltagare som står i kö.

– Det handlar inte ens om en miljon, utan 938 000 kronor. Dricker de en kaffe mindre om dagen i stadshuset har de tjänat igen pengarna. Kan det här projektet få en ung vuxen bort från utanförskap slipper samhället istället arbetslöshetsersättning och missbruksvård, säger Lina Öman.

– Det här är en trygg plats att gå till. När jag kom hit första gången var det ett sista hopp när jag nått botten. Jag ville inte leva längre, säger Roosje Borst.

Filmen ska läggas ut på Youtube och eventuellt även skickas till kommunledningen. Gruppen kommer också sätta ihop en skrivelse till kommunstyrelsen med direkta argument för att behålla Kaoskompaniet.

Ledarna Anna Söderberg, Anna Campbell Midenhag och Micke Gunnarsson lägger för fullt upp förberedelser inför den sista (?) gruppens individuella arbeten.

– Det här gruppinitiativet har helt och hållet kommit från deras håll. Det vore inte rätt mot dem att vi skulle lägga fokus på något annat än deras utveckling, säger Anna Campbell Midenhag.

– Men visst känner man en väldig ödmjukhet. Det här är en ny grupp som ännu inte hunnit uppleva oss och som ändå vill rädda Kaoskompaniet, säger Anna Söderberg.

Projektledarna är medvetna om kommunens ansträngda ekonomiska läge.

Annons

– Det vore en annan sak om de ville lägga ner projektet för att de inte tycker att det vi gör är meningsfullt. Ingen vill ju egentligen lägga ner Kaoskompaniet, säger Söderberg.

Det enda projektledarna gjort är att lämna in en konsekvensanalys om vad en eventuell nedläggning kan medföra.

– Det är vi i alla fall skyldiga att göra. Att ge politikerna ett så bra beslutsunderlag som möjligt. De ska i alla fall veta vad det är de lägger ner. Vi räknade på det häromdagen och såg att som helhet skulle det kunna bli dyrare att lägga ner Kaoskompaniet än att ha kvar det, säger Micke Gunnarsson.

Fakta

Hotat redan i vintras

Kaoskompaniet började som ett treårigt projekt för att motverka Ronnebys ungdomsarbetslöshet, men har lockat deltagare från hela regionen. Projektets framtid var osäker redan i vintras när projekttiden löpte ut - och fick klart med två nya år först i februari.

Ronneby kommun har under alla år varit basen i finansieringen, men projektet har hela tiden varit beroende av att hitta fler finansiärer. Bland annat har man haft EU-stöd och medel från Arbetsförmedlingen. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i november tas beslut om ”Kaos” framtid.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons