Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Borås

Första bekräftade coronafallet i Borås

Kontaktspårning pågår efter det första bekräftade coronafallet på sjukhuset i Borås på torsdagen.
– Vi har kommit en bra bit. De personer som har identifierats har kontaktats eller kommer snarast kontaktas av oss, säger smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.
Borås • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 6 mars 2020

Här saknas innehåll

Patienten har smittats av covid-19 under en resa i norra Italien och mår efter omständigheterna väl. Gunilla Ockborn beskriver att mannen har agerat föredömligt efter insjuknande för att undvika att fler utsätts för smitta.

– Han har ringt 1177, som har fått sådan information att personen kunde tas till sjukhus på ett tryggt och säkert sätt och där provtas, säger hon.

Annons

Så det finns ingen risk för att andra patienter eller personal har smittats?

– Den här personen har kommit till sjukhus så som det är planerat.

Foto: Barzan Dello

Kontaktspårning inleddes omedelbart efter dem som patienten har varit i kontakt med.

Hur många personer rör det sig om?

– Vi lämnar inga sådana uppgifter om enskilda smittspårningar, säger Gunilla Ockborn som inte heller vill kommentera när den smittade kom hem från Italien.

– Vi har kommit en bra bit i kontaktspårningen som vi gör. De personer som har utsatts för smitta kontaktas av oss.

Den smittade mannen på Säs är det första coronafallet i Västra Götaland som diagnosticeras utanför Göteborgsområdet. Enligt chefläkare Sara Degerman Carlsson var sjukhuspersonalen väl förberedd när beskedet kom, det har bara varit en tidsfråga när Borås skulle få sitt första fall.

Ett provtagningstält utanför sjukhuset är planerat sedan tidigare, liksom mobil provtagning för att försöka undvika att smittan kommer in på sjukhuset.

– Tältet sätts upp på måndag och det är infektionskliniken som avgör vilka patienter som ska provtas , säger Sara Degerman Carlsson.

Redan i morgon, fredag kallas personalen till informationsmöten om senaste nytt om coronaläget, och får då chans att ställa frågor till sjukhusledningen.

Annons

– Det finns en oro bland medarbetarna, och väldigt stort behov av information och praktiskt stöd. Hur gör jag om jag möter någon som misstänks vara smittad eller ska vårda någon?

Senast uppdaterad den 6 mars kl 08.44.
Senast uppdaterad den 6 mars kl 08.44.Foto: /TT

Vad ger ni för råd till allmänheten?

– Det viktigaste rådet är att man ska kontakta 1177 om man får symtom som feber, hosta och andningsproblem efter att ha rest i drabbade områden. Åk inte till akutmottagningen eller vårdcentralen så att 1177 får göra en bedömning och plangöra för hur patienter ska hanteras, säger Gunilla Ockborn.

Hon påpekar att ansvarsfullt agerande är A och O för att stävja utbredd smittspridning. Dit hör bland annat god handhygien.

– Man ska inte hosta och nysa folk rakt i ansiktet, och kanske inte hälsa på andra eller gå till jobbet när man har den här typen av symtom.

Samtidigt påpekar både Ockborn och Degerman Carlsson att svenska sjukhus har god beredskap, och hittills insjuknade har smittats utomlands.

– Vi har inga indikationer på smittspridning i samhället runtomkring. Verksamheten på sjukhuset fortlöper som vanligt, men man planerar för att eventuellt vårda fler.

Hittills har tolv personer i Västra Götaland bekräftats positiva för covid-19. Merparten har smittats i norra Italien.

I landet som helhet har totalt 94 personer smittats (6/3 kl. 08.44).

Fakta

Coronavirus

Coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

De flesta smittade blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva. Äldre och hjärt-lungsjuka drabbas svårast.

WHO uppskattar dödligheten till 1-2 procent, något högre än influensa.

Smittspridningen har varit störst i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Här saknas innehåll

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons