Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sparkrav kan slå hårt mot skolan

Sparkraven mot barnomsorg och skola kan slå hårt.
Det kan bli tufft att klara dem.
Uppsägningar av personal kan bli konsekvensen.
Karlshamn • Publicerad 7 december 2018
Tobias Folkesson (S), ordförande i nämnden för barn, ungdom och skola (bus) tror sprkraven mot nämnen blir tuffa
Tobias Folkesson (S), ordförande i nämnden för barn, ungdom och skola (bus) tror sprkraven mot nämnen blir tuffaFoto: Anna Sunesson

De sparkrav som kommunstyrelsen föreslår att de politiska nämnderna ska genomföra är tuffa. Det handlar om totalt 50 miljoner kronor, vilket BLT skrev om härom dagen. För nämnden för barn, ungdom och skola (bus) respektive gymnasienämnden handlar det om tio miljoner kronor vardera som de kan tvingas spara i nästa års budget. Fullmäktige tar beslutet den 17 december.

– Jag tycker att det känns tufft, säger Tobias Folkesson (S), ordförande i bus-nämnden, som också har ett underskott på nio miljoner kronor med sig från i år.

Annons

Men samtidigt hänvisar han till att det blir den nya nämnden som får ansvaret för att ta itu med sparkraven när den tillträder i januari. Förvaltningschef Patrik Håkansson, som har ansvaret för barnomsorg, grundskola och gymnasium, inser att det på kort sikt kan bli oerhört svårt att klara av sådana besparingar.

– Det blir den största utmaningen i mitt yrkesliv. I det korta perspektivet blir det ohyggligt svårt, säger han.

– Det är svårt att utesluta att vi måste minska antalet anställda, tillägger Patrik Håkansson

Det som är bekymmersamt för skolan är att vårterminen redan är intecknad vad gäller budget. Det är från höstterminen 2019 som besparingarna kan börja göras. Dessutom tar det tid att verkställa uppsägningar.

Behöver elever och föräldrar vara oroliga?

– Ja, det får man nog säga. Någonstans kommer det att påverka. Kan inte säga att elever och föräldrar inte ska vara oroliga, eftersom jag själv är orolig.

En stor satsning som planeras är en nybyggnation av Mörrums skola och då stängs Hästaryds skola och Bolsgården. Tobias Folkesson konstaterar att den satsningen måste göras, men att man är osäker på vilka delar den ska innehålla.

– Vår främsta uppgift är att få till en ändamålsenlig skola. Ett lokalt bibliotek är jättebra, men det är inget vi satsar på i första hand. En fullskalig idrottsanläggning är också jättebra, men det är inget vi gör i första hand, säger han.

Patrik Håkansson påpekar att skolan är så sliten att det skulle bli väldigt dyrt att bygga om den. Därför tror han att det är möjligt att starta detta skolprojekt mot slutet av 2019 eller början av 2020.

Samtidigt ökar antalet barn i förskolan och det behövs mer avdelningar där också. Nu görs en satsning på två till tre nya avdelningar i Rosendal, gamla Lindemohemmet i Asarum.

Annons

För gymnasiets del kan det handla om att minska utbudet av program, men det är en process på tre år. Det är ännu svårare med kortsiktiga besparingar på Väggaskolan.

Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons